Strategiske overvejelser efter UK Brexit
Brexit har gjort det meget mere besværligt og bureaukratisk for danske virksomheder at handle med UK, og der er mange udfordringer og faldgruber som bør undgås.
UK Brexit er en realitet, men umiddelbart inden deadline fik EU og UK forhandlet en aftale på plads og undgik dermed et Hard Brexit. Selvom aftalen indbefatter bla. ingen told og kvoter, så gælder det alene varer med oprindelse i EU. Med andre ord, sælger din virksomhed varer med oprindelse i fx Kina, som importeres via EU og videre til UK, kan der uanset aftalen blive pålagt en eventuel told eller kvoter. Derudover gælder de gængse krav omkring import og eksport fortsat, idet UK er et betragte som et tredjeland pr. 1. januar 2021.
Der er indført momspligt på visse dele af B2C webhandel med britiske forbrugere samt handel via digitale platforme, såsom Amazon.
De strategiske overvejelser for en dansk virksomhed med eksport til UK vil være følgende:
- Hvor økonomisk og markedsmæssigt vigtigt er UK markedet for virksomheden.
- Hvilke kundegrupper/salgskanaler anvendes: B2C, B2B, onlinemarkedspladser (OMP)
- Er det muligt at ændre på eksisterende samhandelsaftaler / -betingelser
Som virksomhed bør man herefter stille sig selv følgende spørgsmål:
Bør man opgive salget?
– fordi omkostninger og udfordringer er for store i forhold til nuværende aktivitetsniveau og virksomheden i stedet ønsker at prioritere eller tilgå andre lande. Gælder især B2C, men også B2B og OMP.
Kan man forhandle nye leveringsbetingelser?
– fordi man som danske virksomhed ikke længere kan levere DDP til den britiske B2B kundes adresse uden at lade sig momsregistrere. Vil B2B kunden være villig til at stå for bøvlet med importmons og told uden at kræve reduktion i prisen.
Skal man handle proaktivt?
– ved at den krævede momsregistrering til B2C salget også udnyttes til B2B, så at kunden fremover tilbydes DDP levering som en service samt sælger kan følge leverancen helt til kundens dør. Handel med Amazon kræver mulighed for at levere DDP, hvilket forudsætter en momsregistrering.
TIMEVAT er en dansk virksomhed som er specialister i udenlandsk moms. Vi har det seneste år fulgt Brexit-forhandlingerne tæt og blevet løbende opdateret, så vi har meget stærke kort på hånden til at rådgive og assistere din virksomhed med salg i UK efter Brexit.