Et billede af en telefonboks i England.

I overgangsperioden har det været muligt for alle selskaber at gøre brug af de simple fortoldninger (simplified declaration) og skyde færdiggørelsen af fortoldningen med hele 175 dage (supplementary declaration).

Under normale omstændigheder skal alle britiske selskaber være godkendt af HMRC til at kunne gøre brug af denne CFSP procedure (Customs Freight Simplified Procedure),. HMRC valgte at udvide CFSP proceduren for at sikre hurtig import af varer i overgangsperioden. Så alle med import til UK kunne gøre brug af proceduren.

Det har været en vigtig beslutning at sikre hurtig import i en periode, hvor der har været pres på britiske tradelanes og hvor mange ansætte både i offentlig og privat regi har skulle ændre praksis. Det har dog samtidig givet andre udfordringer,. Det har været svært for mange at hastholde god compliance i deres tolddokumentation og sikre et tydeligt revisionsspor af deres importerede varer. Ligesom der har været store forsinkelser i afregningen af told på importerede varer. Det kan gå hen og blive en stor udfordring, når toldafregningerne kommer meget sent.

Fra 1 januar 2022 der vil være følgende krav:

  • Der skal foretages fuld fortoldning af alle varer, der ankommer til UK. Dog undtaget varer der kommer til Storbritannien fra Irland.
  • Der vil være toldkontrol ved alle havne og grænseovergange
  • Oprindelsescertifikater på alle varer, der skal deklareres toldfrit grundet oprindelse, jf. aftalen mellem UK og EU
  • De britiske HS-koder ændres

CFSP proceduren falder tilbage til sit normale formål, hvor selskaber skal være godkendt for at kunne importere varer under CFSP procedure. I den nye år skal alle varer fortoldes, således som vi kender det.

De eksisterende regler vedr. vareflyt mellem Storbritannien og Irland samt Nordirland forlænges så længe der fortsat er diskussion mellem UK og EU om protokollen og den konkrete håndtering af særligt den nordirske grænse.