Standard satsen stiger fra 24% til 25,5%

Fra og med den 1. september 2024 vil Finland indføre nye momssatser som en del af en større skattereform. Disse ændringer er designet til at modernisere skattesystemet og tilpasse det til de aktuelle økonomiske udfordringer og behov.

Den generelle momssats vil blive justeret fra 24% til 25,5%. Dette betyder, at de fleste varer og tjenester vil blive en smule dyrere for forbrugerne.

De reducerede momssatser på hhv. 10% og 14% fastholdes dog forventeligt med mindre justeringer. Det gælder blandt andet fødevarer, medicin og bøger samt visse kulturelle og sociale tjenester. Der er planer om at hæve momsen på konfekture – slik og chokolade – fra de nuværende 14% til den generelle sats på 25,5% satsen. Dette er dog ikke helt på plads endnu.


De finske myndigheder vurderer, at det er bydende nødvendigt at styrke de offentlige finanser.

Finansministeriet har udtalt, at disse justeringer er nødvendige for at forbedre bæredygtigheden af de offentlige finanser, skabe betingelser for at bremse væksten i den national gæld, sikre kritiske sektorer gennem investeringer: beskæftigelse, sikkerhed og uddannelse Stigningen er et svar på inflationstryk og behovet for at balancere budgetterne i en tid med økonomisk usikkerhed.

Finland følger dermed en trend i Europa, hvor flere lande ser på justeringer i momssatserne som en måde at sikre økonomisk stabilitet i udfordrende tider.


Generelle anbefalinger for danske eksporterende selskaber

  • Analyser prisfølsomheden: Vurder hvordan de øgede skatter og moms vil påvirke prisen på dine produkter og tjenesteydelser i Finland.
  • Opbyg lokale partnerskaber: Overvej strategiske partnerskaber med finske virksomheder for at drage fordel af deres øgede F&U-investeringer.
  • Fokuser på innovation: Øg investeringer i forskning og udvikling for at forblive konkurrencedygtige, især inden for sektorer, hvor Finland også styrker sine investeringer.
  • Monitorer politiske ændringer: Hold øje med yderligere detaljer og implementeringer af de økonomiske reformer, der kan påvirke markedsforholdene.

Ved at tilpasse strategier og operationer til de nye økonomiske realiteter i Finland kan danske eksporterende selskaber fortsat opretholde og udvide deres tilstedeværelse på det finske marked.

TIMEVAT anbefaler virksomheder at opdatere deres systemer og informere deres kunder om ændringerne i god tid før den 1. september 2024.