I det nye år fjernes grænsen på NOK 350 kroner for webhandel til Norge.

Med den nuværende 350-kronersgrænse i Norge kan danske eksporterende virksomheder sende varer til deres norske kunder told- og afgiftsfrit, så længe varens samlede værdi er under NOK 350 (varens værdi + fragt og forsikring).

Det betyder, at den norske kunde hverken skal betale moms, told eller fortoldningsgebyr i forbindelse med købet. Det gør det nemt og meget billigt for norske forbrugere at handle på udenlandske hjemmesider og det er ligeligt nemt og billigt for danske virksomheder at sælge varer med en værdi under NOK 350 til norske forbrugere.

MEN fra 1. januar 2020 er det slut med moms- og toldfrie varer til norske forbrugere.

Det har været den norske regerings ønske at sikre en fair og lige konkurrence i Norge, hvor de – ligesom i Danmark – ser en skærpet konkurrence fra internationale webhandlere, der nyder godt af at kunne sælge lavprisvarer uden moms, told og fortoldningsgebyr.

Det kommer til at få stor betydning for de danske webhandlere, der sælger varer med en værdi under 350 kroner til Norge og som har været vant til denne fordelagtige konkurrenceposition. Hvis disse virksomheder ønsker at fastholde det norske marked, så skal de tage aktion nu, hvis de også efter 1. januar 2020 ønsker at levere varer helt ud til norske forbrugere. Alternativet er, at den norske forbruger skal hente de købte varer på posthuset, hvor kunden skal betale norsk told, moms og fortoldningsgebyr for at modtage de købte varer.

Dobbelt så dyrt

Tallene taler deres eget, tydelige sprog og dét, i sig selv, vil få norske forbrugere til at se sig om efter konkurrencedygtige alternativer både for hvad angår pris, leveringsbetingelser og kundeservice.

Her er to eksempler hentet fra nrk.no:

  1. I dag betaler kunden samlet NOK 299 for et par bukser til NOK 250 og NOK 49 i fragt.
    Uden 350-kronersgrænsen skal der ydermere betales NOK 62,50 i moms, fortoldningsgebyr på NOK 158 og told NOK 26,75 (10,7%).
    De købte bukser til NOK 299 inkl. fragt koster nu NOK 497,-.
  2. Julepynt til NOK 160 + NOK 140 i fragt koster samlet NOK 300.
    Uden 350-kronersgrænsen skal der ydermere betales NOK 40 i moms og NOK 158 i fortoldningsgebyr. Der er ikke told på julepynt.
    Den købte julepynt til NOK 300 inkl. fragt koster nu NOK 498,-

Den norske toldetat har gjort det nemt for norske forbrugere at regne ud, hvor meget de skal betale i told, moms og fortoldningsgebyr med deres importkalkulator.

Hvis du sidder derude og gerne vil lave en tilsvarende beregning ifm. dit eksportsalg til Norge, så du kan fastholde og udvikle dit norske marked, så kontakt TIMEVAT.